Categorii
CUM SĂ DEVIN INDEPENDENT

Ziua Internațională a Toleranței

În 15 noiembrie 2018, la orele 9.50 am ajuns la acest eveniment împreună cu 12 voluntari de la Liceul de arte si Doamna Profesor Maria Lupu. Am fost întâmpinați de Doamna Carmen Bumbac, directoarea Școlii Gimnaziale Speciale nr 14. In sala de festivități erau adunați foarte mulți copii cu dizabilități, părinți, cadre diactice si personal. Cand ne-au văzut au inceput exclamațiile de bucurie.

Cu o zi in urma, am sărbătorit Ziua Dobrogei, așa că voluntarii de la Liceul de arte au interpretat 3 piese muzicale din repertoriul românesc, 1 la pian și 2 la vioară. Interesant că de la murmurul sălii și exclamațiile mai puțin obișnuite ale copiilor cu dizabilități, s-a făcut liniște. Acest lucru insemna că le place cum se cântă, iar după fiecare cântec urmau aplauze sincere, de bucurie și explozive.

Am trecut repede la Proiectul ”Cum sa devin independent?” iar aici printre imaginile color ale prezentării cu activitățile în care am fost implicați cu toții, am văzut zâmbete pe fețele copiilor, dar și bucuria părinților văzând ce-au făcut copii lor care au venit încântați din Tabăra de vară. Voluntarii de la Liceul de arte au povestit mai pe larg, dar apoi am trecut la urmatorul punct, căci rabdarea copiilor cu dizabilități are și margini. Adevărul este că le-a plăcut și m-au întrebat direct: când mai mergem din nou în tabără?

Cu ocazia zile internaționale a toleranței, am prezentat pe scurt ce înseamna să fii tolerant, cum să încurajezi pe alții, punând accente pe calități și am arătat un model de toleranță la voluntarii din Liceul de arte. Am intrebat dacă cineva ar dori să mai completeze cu ceva și bineînțeles că un copil din sală m-a intrebat: Ne-ati adus și ceva bun? Ceva bun inseamnă un dulce. A fost binevenita intrebarea, pentru că eram pregatiti, așa că i-am servit pe toti din sala cu un dulce bun și frumos prezentat. Dar am mai avut și pliante despre proiect pentru toți cei prezenți.

Dar voluntarii din Liceul de arte au mai pregatit ceva, o planșă mare cu copacul vieții – prind foarte bine și elevii voluntari de la artă grafică -cu frunze autoadezive pe care fiecare copil să-și scrie numele și să ne spună o calitate pe care o are. In cadrul acestui atelier am trecut intr-o altă sală cu mese, unde ne-am așezat pe grupuri de câte 5-6. A fost extraordinar și a mai fost și ceva bun la mese.

Dar a trebuit să plecăm, pentru că voluntarii de la arte mai aveau ore de făcut, dar și profesorii erau așteptați de alți copii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *