Proiectul „Cum să devin independent ?” – 2018, co-finațat de Primăria Tulcea și derulat de Asocoația Raza Soarelui-Sunlight, a realizat îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi adaptabilitate socială a copiilor cu dizabilități prin actiuni de sprijin în vederea creşterii calităţii vieţii acestor copii și menţinerea în comunitate a persoanelor în dificultate. S-a avut în vedere o abordare sistemică de încurajarea participării şi solidarităţii sociale prin crearea de oportunități de socializare și petrecere a timpului liber în vederea incluziunii sociale a copiilor cu dizabilități din Municipiul Tulcea.
Prin proiect a fost valorificat potenţialul fizic, psihic și relațional pentru 20 de copii cu dizabilităti și 20 de liceeni pentru sprijinirea unei dezvoltari armonioase. Prin metode nonformale în Centrul Multifuncțional Sunlight din Dunăvățu de Jos prin 3 ateliere participative am avut un număr de 32 participanți – 16 copii cu dizabilități beneficiari direcți, 10 tineri liceeni beneficiari direcți și care au exprimat opinia cu privire la adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi de exprimare a sentimentelor într-un mod dezirabil social.
Tehnicile folosite prin creație au permis beneficiarilor să comunice într-un mod securizant cu mediul înconjurator, au ajutat să se înteleagă, să se elibereze de tensiuni, să iși dezvolte abilitătile (sociale, relationale,) să le faciliteaze drumul către sine si comunitatea tulceană într-un mod armonios.
Activitățile au fost integrate pentru dezvoltarea competențelor cheie ale copiilor cu dizabilități și tinerilor prin includerea acestora în programe educative nonformale pentru care manifestă interes, încurajând participarea şi solidaritatea socială.
La final, prin Evenimentul – ZIUA INTERNAȚIONALĂ A TOLERANȚEI și Sesiunile de diseminare, 100 de elevi din municipiul Tulcea au fost informați și sensibilizați cu privire la nevoia de solidaritate și schimbare de atitudini față de persoanele cu dizabilități.
Dar în imaginile următoare avem ocazia să vizualizăm un volum mare de activități, voluntari foarte implicați și copii speciali extrem de bucuroși să participe, având un singur regret, că proiectul se termină prea repede…